Friday, October 12, 2007

Jaa ja maniaa

Jaa. Alkaapas maniasta olla jo jonkin aikaa.

Lähinnä tänne piti kirjoittaa pohdintaa Jouni Prittisen liikemateriaalista. Tykkään yleensä Prittisen tekemistä biiseistä. Niissä viehättää se jonkinlainen keveys, voima ja juurevuus, jotka syntyvät kun kansantanssin liikekieleen yhdistetään nykärivaikutteita. Prittiseltä oli Maniassa teos "Omistettu käsille". Teoksen idea oli hyvä, liikekieli toimi ja tanssijat osasivat ihan ottaa sen haltuunsa. Jokin kuitenkin oli teoksessa valjumpaa kuin aikaisemmissa. Biisissä oli hyvin Prittiseksi tunnistettavia liikkeitä: esim. jalan nosto n. 90 asteeseen, joka sitten potkaistaan viime hetkellä fleksissä vielä ylemmäksi.

Tanssijat olivat Tampereen ammattikoulutuksessa olevat 2 tyttöä ja yksi poika. Jäin kaipaamaan jotenkin kansantanssin juurevuutta heidän liikkeestään. Vaikka koulutus on kansantanssijakoulutus, näyttää tanssijoiden liikelaatu enemmänkin nykytanssilta kuin kansantanssilta. En osaa tarkemmin erotella mikä liikkeestä jäi "puuttumaan", vai onko kyse vain tanssijoiden nuoruudesta. Jollain tavalla maan käyttö ja liikkeiden toisiinsa "juurruttaminen" oli erilaista kuin kansantanssissa ja se vei kaikkein herkullisimman terän Prittis-tyylin liikkeistä.

Olen nähnyt Prittisen tekemää materiaalia myös nykytanssijoiden tekemänä. Se näytti lähinnä nykytanssilta ja siitä puuttui se jokin, mikä tekee Prittisen biiseistä erilaisia ja nautittavia. En tiedä mikä siinä on, mutta minusta Prittisen tyyli on paljon ilmaisevampaa ja herkullisempaa kansantanssijoiden tekemänä. (Ja tykkään kyllä yleensä nykytanssista.)

No comments: